Free shipping from €65
We ship on Mon - Wed & Fri
Unique tea & premium quality

WAT JE MOET WETEN OVER MATCHA ...

  • Posted on
  • 0

Matcha hier... Matcha daar... maar waarom? Matcha is vandaag enorm hip bij ons maar in Japan al van de 12de eeuw. En daar komt onze pure Matcha van. Kyoto Uji

Is Matcha groene thee? 

Matcha is een traditioneel verwerkte groene thee, afkomstig uit Japan. Deze wordt vanaf een twintigtal dagen voor de oogst afgedekt met zeilen. Hierdoor maken deze meer chlorophyl aan en krijgen de blaadjes een diepgroene kleur. Na de pluk worden de blaadjes gestoomd en zorgvuldig vermalen tot poeder. Het Japanse verwerkingsproces is uniek. Het is dan ook enorm belangrijk dat het poeder uit Japan komt. Als het uit China, Korea of ergens anders komt, spreken we niet meer van matcha, maar van groene thee poeder. Het effect bij het drinken zal helemaal anders zijn.

Wat is het verschil met “gewone” groene thee? Bij gewone groene thee maak je een infusie. De groene thee blaadjes worden in een zakje, een thee-ei of een ander filtermechanisme gedaan, de thee wordt gedurende enkele minuten geinfuseerd, de blaadjes worden daarna weggegooid en het aftreksel wordt opgedronken. Je gooit dus in feite een hele hoop voedingsstoffen weg. Bij matcha wordt de thee vermalen tot poeder, bij dit poeder giet je heet water, de thee wordt vermengd met het water en je drinkt alle werkzame stoffen van het theeblad op.

Als je dat zo leest, is het al een pak logischer. Doordat je het volledige blad opdrinkt, en niet “maar” een aftreksel, krijg je x-aantal keer meer van voedingsstoffen binnen, want ze worden niet weggegooid. Dat wil ook wel zeggen dat je meer cafeïne binnen krijgt dan bij een kop “gewone” groene thee.

 
Hoe bereid je matcha & hoe smaakt het?
 
Wist je dat een goede, (goed) bereide matcha helemaal niet bitter mag zijn? Temperatuur, maar ook de kwaliteit van de thee is heel belangrijk. Matcha veroudert ook supersnel. Vergeet hem dus niet in de koelkast te bewaren. Visgeur? Hooigeur? zo hoort Matcha dus echt niet te smaken of te ruiken. Een echte, kwaliteitsvolle matcha is juist zacht en crèmig van smaak, met een umami nasmaak.

 

Waarom is sommige Matcha zo duur?

Net als in alle thee-types, heerst er een groot prijsverschil, ook bij matcha. Net als bij whiskey, wijn en zelfs olijfolie speelt kwaliteit hier een enorm grote rol in. Wil dat zeggen dat goedkopere thee of matcha de facto altijd slecht is: nee – maar er zijn wel een aantal dingen die je in het achterhoofd moet houden.

*

Matcha komt enkel en alleen uit Japan. Alles wat matcha wordt genoemd en niet uit Japan afkomstig is, mag eigenlijk geen matcha worden genoemd. Men zou het dan Groene Theepoeder moeten noemen. Groene theepoeder uit China heeft ook helemaal niet dezelfde werking als Japanse. Herinner je het specifieke productieproces nog? En uiteraard is er ook een andere ondergrond. Vandaag is het zo dat 80% van de poeders die als matcha worden verkocht geen matcha zijn. 5% van dat groene theepoeder is zelfs geen groene theepoeder, en een heel hoog percentage is niet puur. Als je wil ben je altijd welkom en tonen we jullie al onze japanse biologische JAS certificaten!

*

Blend vs. Single Estate. Net als bij wijn, whiskey en olijfolie heb je zogenaamde single estate en blends. De blends zijn meestal goedkoper. Ze zijn daarom niet slechter maar het is zo dat “single estate” theesoorten meestal meer authentieke eigenschappen hebben die blends in mindere mate bevatten. Daarnaast is ook de kwaliteit van de blend belangrijk: zijn er minderwaardige, goedkopere blaadjes aan toegevoegd, of is het een blend van allemaal eerste pluk van biologische plantages? In mijn zaak ga ik voor de matcha prat op single estate. Heel veel mensen drinken deze thee voor de boost die het hen geeft en voor de “gezondheidsdoeleinden”. 

Vaak worden aan thee ook smaak- en kleurstoffen toegevoegd, om zo de consument te misleiden of een bepaalde smaak die de consument gewend is te garanderen. In het matcha verhaal is dit soms ronduit hallucinant. Dit is nog een reden waarom wij te goedkope matcha NOOIT vertrouwen.

Mag ik matcha drinken als ik zwanger ben?

Nee, dat wordt net als “gewone” groene thee ten strengste afgeraden. Als je weet dat groene thee zeer vochtafdrijvend is, is het geen goed idee om matcha tijdens de zwangerschap te drinken. Zeker niet na wat je hierboven hebt gelezen. Als je toch groene thee drinkt, wordt gevraagd om dat te beperken tot maximum 1 à 2 zeer lichte infusen per dag (geen matcha!). Ook bij borstvoeding wordt het afgeraden, omdat het krampjes kan veroorzaken bij de baby. En dat wil geen enkele ouder…

Als ik me grieperig voel, en al mijn krachten nodig heb om te helen, zal ik ook nooit voor groene thee kiezen. Het vocht afdrijven neemt heel wat essentiële voedingsstoffen mee die belangrijk zijn om te helen. Mensen die chemotherapie of een behandeling volgen die zeer veel van het lichaam vraagt, worden ook afgeraden om matcha te drinken.

 

 

 

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published